21.8.18

Võru ja Katariinad

Mu esimesed lemmikpaigad 234. sünnipäeva tähistavas Võrus olid muu hulgas Katariina kohvik, allee ja kirik, aga sellest, kui tihedalt on Võru ja Katariinad seotud, sain ma teadlikuks alles pärast Võrru kolimist.

Algatuseks muidugi see, et Võru linna asutas 21. augustil 1784 väga värvikas keisrinna Katariina II, kelle tema kirjasõber Voltaire ristis Katariina Suureks ja kelle kuju kaunistab Katariina alleed.

See oli mulle iseenesest teada, aga ju ma siis eeldasin pikemalt süvenemata, et Katariina kirik on ka sellise nimega tänu keisrinnale. Aga millalgi sattusin ma Võru Katariina koguduse kodulehele ja avastasin, et ehkki keisrinna nimi ilmselt ka mõjutas, siis kirik on tegelikult pühendatud pühale Katariinale Aleksandriast, kes on üks nii Hommiku- kui ka Õhtumaade tuntumatest ja armastatumatest pühakutest.

Nimi Katariina (Catherine, Catharina, Ekaterina) tuleneb kreekakeelsest väljendist aeikatharina, mis tähendab igipuhas. :) Teda austatakse tüdrukute ja neitside patroonina, ta on eestkostja filosoofidele, ülikoolidele ja üliõpilastele - eriti naisüliõpilastele, õpilastele, raamatukogudele ja raamatukoguhoidjatele, kristlikele apologeetidele, jutlustajatele, advokaatidele, kirjatoimetajatele, stenografistidele, arhivaaridele, noortele vallalistele naistele jne. Piltidel kujutatakse püha Katariinat noore kauni naisena. Peas on tal kroon, mis tähistab tema kuninglikku päritolu. Tema juurde kuulub raamat kui õpetatuse märk ning sõrmus ja pruudiloor kui kihlamärk Kristusega.

Vallalised naised võivad panna kirikusse küünla ja pöörduda Katariina poole sellise vana palve sõnadega:

Abikaasat, püha Katariina,
ühte nägusat, püha Katariina,
ühte rikast, püha Katariina,
ühte meeldivat, püha Katariina,
Ja seda üsna pea, püha Katariina!

(Nii et veel üks põhjus Võrru tulla, palverännakule Katariina kirikusse küünalt panema. Ehkki mu "küsi ja Sulle antakse" kogemusi arvestades kaasneb sellise sõnastusega palvega suur risk saada kolm abikaasat. :))

No comments:

Post a Comment