23.2.16

Õnne valem

Mulle jäi hiljuti ette Robert Waldingeri kõne pikimast ehk siis lausa 75 aasta pikkusest uuringust sel teemal, mis teeb inimesed õnnelikuks ja elu heaks. Väga inspireeriv, ehkki kordab muidugi seda, millest enamik terve mõistusega inimesi loomulikust intelligentsist ka aru saab: olulised pole raha, kuulsus ega raske töö, vaid head suhted.

(See sulli- ja feimivaimustus on muidugi ka arusaadav, sest neidki igatsetakse sageli ju peamiselt seetõttu, et kujutletakse, et see toob rohkem häid suhteid, armastust, sõpru ja peret... iseasi, kas see alati lõpuks just nii välja kukub.)


Igatahes: head suhted teevad meid õnnelikumaks ja tervemaks. Inimesed, kes on rohkem seotud pere, sõprade ja kogukonnaga, on õnnelikumad, tervemad ja elavad kauem. Sealjuures pole oluline suhete hulk, vaid lähisuhete kvaliteet - head ja soojad suhted kaitsevad nii keha kui ka aju. Mehed, kes olid kõige rohkem rahul oma suhetega 50aastastena, olid kõige tervemad 80aastastena. Kõige õnnelikumates suhetes 80ndates mehed ja naised ütlesid, et isegi kui nende tervis tegi muret, olid nad ikka sama õnnelikud kui parematel päevadel. Kusjuures natuke nääklemist ei teinud midagi, oluline oli tunne, et teineteise peale saab loota.

See lõik meeldis mulle ka, eriti esimene lause ja just ingliskeelsena: "The people in our 75-year study who were the happiest in retirement were the people who had actively worked to replace workmates with new playmates. Just like the millennials in that recent survey, many of our men when they were starting out as young adults really believed that fame and wealth and high achievement were what they needed to go after to have a good life. But over and over, over these 75 years, our study has shown that the people who fared the best were the people who leaned in to relationships, with family, with friends, with community."

Heade suhete valem on sealjuures päris lihtne: see võib tähendada lihtsalt helendavate ekraanide kaudu suhtlemise asendamist ühiste ettevõtmistega, jalutuskäigu, kokkusaamisega. Ja mida rohkem armastada, seda parem muidugi ka. :)

No comments:

Post a Comment