10.4.20

Pühad & toit

Sattusin veebruaris vabariigi aastapäeva paiku mõtlema sellele, kui suur osa (eriti talviste) pühade tähistamisest on seotud toiduga:
- uusaasta šampanja & kalamarjaga;
- sõbrapäev šokolaadisüdametega;
- vastlapäev hernesupi & vastlakuklitega;
- vabariigi aastapäev kiluleibadega;
- naistepäev on esimene, kus domineerivad pigem lilled :)
- lihavõtted värvitud munade ja pashaga;
- kevadpühal pole päris oma toitu, aga karulaugupesto võiks olla tugev kandidaat? :)
- emadepäeval maikuus on samuti vist rohkem teemaks lilled ja (isadepäeval novembris ka) koogid?
- riigipühade kalendris kenasti kirjas nelipühi ei pruugi mitte kuigi usklik eestlane märgatagi, seda enam, et see riigipüha on alati pühapäeval, kaseoksad ehk toob tuppa?
- võidupühal-jaanipäeval enamasti grillitakse ja süüakse salatit kõrvale?
- taasiseseisvumispäev on vist ainus tugeva toidutraditsioonita püha, samas see on muidugi hea aeg kräftskivaks või suitsulestapeoks ning sinimustvalgeid rukkilille kroonlehtedega kooke võib ka teha;
- halloween on imporditud, aga kõrvitsatele (ja õunakookidele?) lähenetakse loominguliselt meilgi;
- mardi- ja kadripäeval saab kommi!
- tänupüha oma kalkunisöömistraditsiooniga on ka täitsa tore;
- jõulud on söögiorgia nagunii: piparkoogid, glögi, verivorstid, kapsad, kõrvitsasalat, pohlamoos jne.

No comments:

Post a Comment