26.9.15

Eksistants

Ja siis on üks hetk, kui Sa lähed õue ja septembripäike paitab Sul pead ja Sa tunned end tänu hästi valitud aksessuaaridele nagu rokkstaar või superstaar või any other star (just name it) ja tuul keerutab tänavanurgal kollaseid lehti ja Sulle tuleb meelde, et sügis on üks Su lemmikaastaaegu, vähemalt kunagi oli, suvi & sügis, enne kui selle koha võtsid kevad & suvi, enne kui Sa õppisid ka talve armastama...

...ja elu on äkki nii ilus ja Sa sõidad oma maailma kõige ilusama autoga südalinna ja ostad natuke küünlaid (üldse mitte pühadele õdedele, vaid pigem pahadele tüdrukutele) ja siis oled oma päikeselises kodus loominguline ja Sul on šampanjat ja šokolaadi ja häid raamatuid lugeda ja ideid, millest kirjutada, ja mida üldse inimesel veel õnneks vaja on? Vahest kedagi, kellele anda ükš muši, aga õhtu on veel noor nagunii... Lovely life.

"Armastus on tunne, elu ja ilu, mitte see, et kodus on dresseeritud karu."

Sellise ilusa lause olen ka suvel kirja pannud. :)

22.9.15

Üks šampanjane suvi

Suvi 2015 sai kuidagi ootamatult kiiresti otsa, aga ma ei suuda tast veel päriselt lahti lasta ja nostalgitsen pisut, seda enam, et suve ametlik lõpp on alles sel nädalal.

Kohad, kuhu ma jõudsin eriti palju kordi selle suve jooksul: põhjarannikul Tallinnast ida pool Neeme, Kaberneeme ja Haapsesse ning Juminda poolsaarele ka, lääne pool pika perekondliku ajalooga armsasse maamajja ja hea sõbra enne jaanipäeva ostetud mõnusasse suvekodusse Nõval. Sinna vahele mahtus ka palju Pärnut ja natuke Tartut. Ja paar käiku Haapsallu.

Pärnus pidutseda oleksin rohkemgi tahtnud (ehkki seal oli niigi mitu väga lahedat pidu - uue Estonia spaa avamine juuli algul, sõbranna sünnipäev juuli lõpus jne) ning Saaremaale ja mõnele väikesaarele jõuda ka. Võrru samuti, aga seal õnnestus ikka septembris lõpuks korra käia.

Festivalide skoor sai päris korralik: juunis sattusin maaelu eksperimendi lugu tehes toredale väikesele ja poolsalajasele Acoussion Live festivalile, Juu Jääb Muhus juuli alguses (kaatrisõidu & šampanjase pre-partyga) oli super, Positivus Salatsis Placeboga ja Viljandi folk pakkusid hoolimata jahedavõitu ilmast palju häid elamusi ja muusikat, endalegi üllatuseks jõudsin ühel ja samal augusti alguse nädalavahetusel ka Pärnusse esimesele Weekend festivalile (Example!) ja Viru folgile Käsmus. Festivalisuvele pani traditsiooniliselt armsa punkti Uue Maailma festival. Lisaks käisin 20. augustil presidendi vastuvõtul Kadrioru roosiaias, see oli ka super!

Üle ootuste palju jõudsin ka erinevate kaunite sihvakate jahtidega purjetama ning kuumadel päevadel randa päevitama ja ujuma, aerulauaga ja vesijalgrattaga sõitma.

Ja kirss tordil oli väike puhkus Nizzas ja Monacos septembri lõpus. Sooja +27 kraadi, rohkem šampanjat neljal järjestikusel päeval kui eales varem, türkiissinine meri, hõrgud mereannid, ilus arhitektuur ja lõbus seltskond. Hea suvi, aitäh!

21.9.15

Olemise rõõm

Paar suvalistelt kohtadelt raamatuid avades ette jäänud tsitaati, mis (jälle) väga inspireerisid.

"Teadmaks, kas sa oled lasknud end vallutada psühholoogilisest ajast, on üks mõõdupuu. Esita endale üks lihtne küsimus: "Kas selles, mis ma teen, on rõõmu ja kergust?" /.../ Kui sinu tegevuses puudub rõõm ja kergus, siis ei pruugi see tähendada, et sa pead muutma seda, mida sa teed. Täiesti võib piisata sellest, kui sa muudad seda, kuidas sa asju teed. /.../ Ära muretse oma tegevuse viljade pärast! Lihtsalt keskenda oma tähelepanu tegevusele! Viljad tulevad iseenesest." (Eckhart Tolle)

"Selles vaikuses mõistis poiss, et ka kõrb, tuul ja päike püüavad näha märke, mida Käsi on kirjutanud, ja käia mööda oma teed ja aru saada sellest, et kõik on kirjas ühelainsamal smaragdil. Ta nägi, et märgid olid mööda Maad ja Ruumi laiali ja et nende ilmumisel polnud põhjust ega tähendust, ta nägi, et ei kõrbed, tuuled, päikesed ega inimesed teadnud seda, milleks nad loodud on. Aga Käel oli kõige selle jaoks põhjus ja ainult tema suutis korda saata imesid, muuta ookeanid kõrbeks ja inimesed tuuleks. Sest ainult tema teadis, et üks suurem joonis oli Universumi nihutanud punkti, kus kuus loomise päeva said Suureks Toiminguks. Ning poiss jõudis Maailma Hinge ja nägi, et Maailma Hing oli osa Jumala Hingest, ja ta nägi, et Jumala Hing oli tema enda hing. Ja et ta võib korda saata imetegusid." (Paulo Coelho)

Pilt kiilide rõõmu ja kergust täis imelisest hetkest on tehtud mõni suvi tagasi ühe Võrumaa järve ääres. :)

4.9.15

The shift to bliss

Sattusin siin ühel hilisõhtul mitmendat korda vaatama filmi "The Shift" (joovastudes oma värskest "ma võin kõike" staatusest :)). Esimest korda nägin ma seda 2012. aasta detsembris ja arvestades seda, et olin siis väga "go with the flow" elustiili lainel, inspireerusin muidugi eriti, aga nüüd oli ka tore. Mõned mõtted sealt.

- Ego armastab end identifitseerida selle kaudu, mida inimene omab, mida teeb ja saavutab ning mida teised temast arvavad. Ta püüab luua eraldatuse illusiooni, et inimene on eraldatud teistest, soovitud asjadest ja allikast/jumalast/elust. Samas kui tõde on see, et igaüks meist on kogu aeg ühenduses allikaga, vaimuga, kõrgema intelligentsiga, mis loob kõik.

- Selle filmi peamine sõnum (minu jaoks, sest eks igaüks loeb sealt välja enda jaoks parasjagu aktuaalsed teemad) on loobuda kontrollist ja lasta elul (enda kaudu) voolata. Olla pehme ja paindlik. Lasta asjadel juhtuda, alistuda. Järgida oma kutsumust ja tegutseda lähtudes kõrgemast minast - hea tunne, bliss, on see, mis ütleb, et oled õigel teel.

- Minu jaoks on muidugi väga huvitav ka see osa, kus Wayne Dyer räägib, et kui teda esimesi raamatuid kirjutades motiveeris see, kui palju seda ostetakse, palju ta teenib ja kas sellest saab bestseller, siis pärast väärtuste nihet tema sees ei olnud see enam oluline. Olulisemaks sai selle väljendamine, mis teda huvitas ja mida ta tahtis teistega jagada. Ja see tundub muidugi jälle maagiline, et see film sattus uuesti mu teele just praegu, kui mul on järgmise raamatu käsikirjaga seoses nii palju mõtteid ja tundeid.

- Üks inspireeriv mõttekäik sealt on see, et üheksa kuu jooksul enne sündi saame me kõik vajaliku ilma mingi pingutuseta - ehk on ka pärast sündi ja kogu ülejäänud elu nii, kui me laseme sel juhtuda?

- "You play the music that you came here to play and I'll be there to help you overcome any struggle or any obstacle that comes along."

- Kire ja entusiasmiga tegutsemine paneb maagilised asjad juhtuma. Ja sageli piisab kohal ja tähelepanelik olemisest, et maagilisi asju juhtuks.

- Kellegi elu paremaks muutmine saab olulisemaks kui raha. Mida ma saan teistele anda? Seda olen ka mina korduvalt kogenud, et kui ma mõtlen vähem sellele, mida ma saan, ja rohkem sellele, mida ma saan anda, on elu imeline. (Ja kummalisel kombel on see mõtteviis vägagi kombineeritav eluterve egoismi ja enesearmastusega, aga ma pole päris kindel, kas ma olen seda võimeline selgitama...)

- Pärast seda... väärtuste nihet, millest film räägib, muutub inimene, kes paneb asjad juhtuma, pigem kellekski, kes lubab asjadel juhtuda. Fookus läheb sellele, et elada rahus ja nautida.

- Olulised väärtused: austus elu vastu, ausus, lahkus ja teiste toetamine.